Eye-Project Stichting Matamba

0

Sinds 2014 ben ik betrokken bij de stichting Matamba om de mensen in Matamba te helpen aan goede bril. Ik ga twee keer per jaar naar Tanzania om oogmetingen te doen en de lokale gemeenschap te voorzien van een bril.

In het verleden zijn veel bestaande monturen met glazen ingezameld door de gemeenschap Almelo van het Apostolisch Genootschap en verschillende opticiens in Nederland. Ruim 6000 monturen zijn ingezameld, waarvan er 1500 bruikbaar waren, deze zijn doorgemeten en op transport naar Tanzania gegaan. Tijdens de afgelopen bezoeken hebben ruim 1400 gebruikte monturen een nieuwe eigenaar gekregen. Ongeveer 60 mensen hadden een sterkte nodig die niet uit de “voorraad” beschikbaar waren. Deze mensen hebben terplekke een montuur uitgekozen en deze zijn in Nederland voorzien van nieuwe glazen. De glazen zijn gesponsord door Jan Grotenhuis (grondlegger van de stichting Matamba). Bij mijn volgende bezoeken zijn de monturen weer richting Matamba gegaan en hebben ook die een “gelukkige” nieuwe eigenaar gekregen 

 

Naar aanleiding van mijn bezoeken aan Matamba ben ik mij ervan bewust dat de mensen daar veel behoefte hebben aan een goed gecorrigeerde bril. Veel van de mensen die een nieuwe bril hebben gekregen hadden voordien een laag gezichtsvermogen of konden niet lezen zonder bril. Ook zijn ook veel mensen geholpen aan een zonnebril, omdat zij veel buiten op het land werken en de zon scherp is vanwege de hoogte waarop Matamba ligt. 

 

Behoefte:

De oogmetingen die ik uitvoer gebeuren met “losse” glaasjes, wat erg arbeidsintensief is en veel tijd kost waardoor ik veel mensen minder kan helpen dan dat ik zou willen. 

Er is een mogelijkheid om met een autorefractormeter een eerste-check te doen bij de bezoekers. Deze eerste-check kan moeiteloos worden uitgevoerd door iemand die is geinstrueerd, zodat ik meer tijd heb om oogmetingen te doen, en de mensen te voorzien van de juiste bril.

 

Zoals u heeft kunnen lezen hebben wij de afgelopen jaren het meest gebruik gemaakt van bestaande monturen met glazen. Helaas zijn de bestaande glazen niet optimaal gecorrigeerd voor de gebruiker en wordt er concessie gedaan aan het gezichtsvermogen en de mogelijkheden.

Vanaf 2017 ben ik een samenwerkingsverband aangegaan met een oogarts van de overheid, omdat mij opviel dat ik een aantal mensen niet kon helpen met een bril omdat zij een oogziekte of een trauma hebben aan 1 of beide ogen. Deze samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen waardoor ik nu ook werk in een overheidsziekenhuis in Makete.

 

In het St.John's Health Center is onlangs met steun van de Vastenactie een operatie-ruimte gebouwd. Ik hoop dat de oogarts snel kan starten met het opereren van patiënten met staar, oogtrauma's en andere oogaandoeningen. 

Voor het "brillenproject" zijn wij altijd opzoek naar gebruikte brillen of apparatuur, wilt u een steentje bijdragen neemt u dan contact met mij op,

 

Alvast heel erg bedankt, Asante Sana

Uitleg aan patiënten

Eerste uitleg aan alle patiënten.

Verpleegkundige

Een verpleegkundige vertaalt voor mij naar het Swahili. 

Oogarts dr. Simon

De oogarts checkt of de patient geen oogaandoening heeft.

Bril uitzoeken

Na de meting wordt er een gebruikt montuur met glazen uitgezocht met de best passende sterkte.

Oogmeting

Dan wordt de sterkte bepaald dmv een oogmeting.

Tevreden

De tevreden patiënt verlaat de kliniek.

  • 400dpiLogo
  • Stichting Matamba
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now